Omgeving Schoorl

 

 

 

 

                 Altijd zichzelf gebleven

Onder de hoogste en breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied van Noord-Holland, maar is daar altijd bescheiden onder gebleven. Naar het strand ga je gewoon op de fiets. Onderaan het ruim vijftig meter hoge klimduin – waar de kinderen zich met plezier naar beneden laten rollen – zit al ruim een eeuw hetzelfde café. En de bomen? Die zijn al net zo mooi oud geworden.

Nationaal Park

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen en heeft ruim zestig kilometer aan wandelpaden. Loop langs heidevelden, bossen, het vogelmeer en over de soms wel vijf kilometer brede duinen. Ook De Kerf is uniek voor dit gebied: een natuurlijk inham in de duinen waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen. Dit is het leefgebied van de groene specht en de zeldzame nachtzwaluw en in de zomermaanden bloeien overal witte orchideeën. Laat je informeren of koop een kaart van het gebied bij het Bezoekerscentrum De Schoorlse Duinen waar voor de allerkleinsten het Kabouterpad is aangelegd: een schitterend natuurpad door bos en duin. Knapzak op en op zoek naar kabouters!

Fiets je in het zweet

Wist je al dat je in Schoorl verrassend goed kunt mountainbiken? Hier ligt het mooiste, uitdagendste en ook zwaarste mountainbikeparcours van Nederland. Flinke klimmen, mul zand, prachtige vergezichten zorgen ervoor dat je je met liefde in het zweet werkt. Na een dag wandelen of fietsen blijf je natuurlijk nog hangen op één van de vele terrassen of een hapje eten in de gemoedelijke restaurants. Blijven slapen kan ook: in de omgeving zijn volop campings, bungalowparken en Bed & Breakfasts te vinden.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Paddestoel Schoorl // vliegenzwam.jpg (177 K)

Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan de rand van het duingebied. Hier starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook kun je in het Buitencentrum terecht voor informatie over het natuurgebied en allerlei leuke activiteiten. In de herfst kun je in het buitencentrum van dichtbij zien hoe paddestoelen groeien. Daarna ga je natuurlijk lekker zelf op zoek naar alle verschillende soorten in het bos. Je volgt gewoon de routepaaltjes met rode en witte stippen.

Direct naast het buitencentrum vind je het speelbos. Hier kunnen kinderen volop spelen met water, zand, takken, touwen en al het andere materiaal wat de natuur maar te bieden heeft. In een bak met pootafdrukken van dieren kun je zien hoe ver een vos kan springen. Maar je kunt ook je eigen sprong opmeten. Tussen de bomen en achter de schermen van takken in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is het leuk verstoppertje spelen!
 

Beklim het hoogste duin

Schoorl klimduin // klimduin.jpg (179 K)

Midden in het centrum van Schoorl ligt het bekende Klimduin. Met 51 meter hoogte mag het zich het hoogste duin van Nederland noemen en eenmaal boven gekomen loop je rechtstreeks het bos- en duingebied van Schoorl in. Menig kind trotseert dit duin om zich vervolgens in recordtempo weer naar beneden te laten rollen, terwijl de kleinere kinderen lekker graven aan de voet. Het Klimduin staat garant voor urenlang speelplezier en het kost je helemaal niets!

Moe geworden of trek in iets lekkers? Terwijl de kinderen spelen geniet jij lekker van een hapje of drankje op één van de vele (verwarmde) terrassen. Klinkt goed toch?

Mountainbikeroute Schoorl

Mountainbike Schoorl // mountainbikers.jpg (165 K)

Fietsen kan natuurlijk gewoon over één van de vele fietspaden die Schoorl rijk is. Voor de liefhebbers van het "ruigere werk" is er in Schoorl een mountainbikeroute van 16,3 kilometer uit gezet. Zelfs door de doorgewinterde MTB-er wordt dit parcours als bijzonder pittig bestempeld. De route is echter ook voor beginnende mountainbikers uitstekend te volgen, als het je teveel wordt kort je de route in of stap je over naar een gewoon fietspad.

Het mountainbikeparcours voert je langs bossen, duinen, heide en grote hoogtes vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Al zin in een rondje? Kom maar langs als je durft!

De mountainbike route staat aangegeven op de duinplattegrond die de VVV uitgeeft. Bestel de duinplattegrond Camperduin - Wijk aan Zee hier.

Buitenritten te paard

Paarden op strand // paardrijden.jpg (80 K)

De duinen en het strand eens vanaf de rug van een paard bekijken? Ook dat kan in Schoorl! Bij Duinmanege van Poelenburgh kun je terecht voor buitenritten, ruiterweekenden en diverse cursussen. Trotseer de schuimkoppen en galoppeer over het brede zandstrand. Wedden dat je je nog nooit zo vrij hebt gevoeld?

Voor meer informatie over Duinmanege van Poelenburgh klik je hier

Dorpswandeling op je smartphone

Op een leuke en nieuwe manier de kunstroute wandelen in het prachtige kunstennaarsdorp Bergen of lekker uitwaaien tijdens een dorpswandeling door Egmond of Schoorl? Er is tevens een fietsroute langs de Westfriese Omringdijk welke begint in Hoorn.

Download gratis de IZItravel app op je smartphone en laat je verrassen door de vernieuwende mogelijkheden die IZItravel te bieden heeft. De tour navigeert langs en door de mooiste en meest bijzondere plekken. Met behulp van gesproken begeleiding en aan de hand van verhalen, anekdotes word je rondgeleid. Tevens zie je foto’s, video’s en nog vele extra’s zoals quizzen.

Na afloop van de tour kun je de route, alle tour-informatie, je gemaakte foto's en opdrachten nog eens terugkijken op jouw persoonlijke pagina. Je kunt deze informatie vervolgens eenvoudig delen met familie en vrienden!

De IZItravel app is gratis te downloaden in de Appstore of Playstore. De wandelingen door Bergen, Egmond en Schoorl kosten....helemaal NIETS! Ga naar iTunes of Playstoren en zoek op IZItravel om te downloaden.